KRIOKONZERVACIJA (ZAMRZAVANJE EMBRIJA, JAJNE STANICE I SPERMAJA)

BumHoles

KRIOKONZERVACIJA (ZAMRZAVANJE EMBRIJA, JAJNE STANICE I SPERMAJA)

Studija je pokazala da su djeca rođena nakon FET-a imala oko 1,6 puta veći rizik od raka od one rođene nakon prijenosa svježeg embrija i prirodnog začeća. Međutim, istraživači kažu da podatke treba tumačiti oprezno jer je broj djece s rakom u studiji mali – samo 48 slučajeva u FET skupini.

Tijekom prošlog desetljeća upotreba ART-a više se nego udvostručila u SAD-u , s oko 2,0% sve djece rođene svake godine začetom pomoću te tehnologije. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 330.773 provedena ART ciklusa rezultirala su s 83.946 živorođene djece u 2019. godini.

Iako je potrebno dodatno istražiti dokaze o povezanosti FET-a s rakom kod djece, određeni rizici povezani su s in vitro oplodnjom (IVF). Na primjer, FET može dovesti do višestruke trudnoće, što može predstavljati rizik za majku i nerođenu bebu jer postoji veća vjerojatnost da će blizanci ili trojke biti prerano rođeni i imati porođajnu težinu ispod normalne.

Osim toga, nedavno istraživanje objavljeno u recenziranom časopisu Hypertension sugerira da korištenje zamrznutih embrija može biti povezano sa 74% većim rizikom od hipertenzivnih poremećaja u trudnoći u usporedbi sa spontanim začećem i trudnoćama nakon prijenosa svježih embrija.

IVF se koristi za liječenje neplodnosti ili genetskih problema . Liječenje se može primijeniti ako osoba koja pokušava zatrudnjeti ili njihov partner ima stanja poput oštećenja ili začepljenja jajovoda, poremećaja ovulacije ili endometrioze, između ostalog.

Resursi:

PLOS Medicina. Rak u djece rođene nakon prijenosa smrznuto-odmrznutog embrija: kohortna studija .

Medicina Johna Hopkinsa. Zamrzavanje embrija .

Američko udruženje za srce. Transferi zamrznutih embrija povezani su s rizicima visokog krvnog tlaka u trudnoći .

Hipertenzija. Rizik od hipertenzivnih poremećaja u trudnoći nakon prijenosa svježih i smrznutih embrija u potpomognutoj oplodnji: kohortna studija temeljena na populaciji s analizom unutar sibshipa .

Klinika Mayo. In vitro oplodnja (IVF) .

CDC. Stope uspješnosti ART-a .

Sveučilišne bolnice Coventry i Warwickshire. KRIOKONZERVACIJA (ZAMRZAVANJE EMBRIJA, JAJNE STANICE I SPERMAJA) .

Španjolska je postala prva europska država koja je donijela zakon koji dopušta menstrualni dopust. Ako je potrebno, dopust će zaposlenicima omogućiti da uzmu tri do pet plaćenih dana s posla tijekom menstrualnog ciklusa.

Menstrualni grč koji se često naziva i menstrualni grč je ozbiljna bol u donjem dijelu trbuha koja može negativno utjecati na osobu tijekom menstruacije. Iako se svatko susreće s različitim razinama boli, menstrualni grčevi za neke mogu biti bolni. Dana 2. ožujka, uz menstrualni dopust, španjolsko je zakonodavstvo proširilo prava na pobačaj i transrodne osobe za tinejdžere.

Španjolska ministrica jednakosti Irene Montero kaže da je odluka ključna za pružanje potrebne skrbi ženama. Od 185 glasova u Saboru, 154 su bila za usvajanje zakona. Španjolska će slijediti druge zemlje sa zakonom o menstrualnom dopustu, uključujući Južnu Koreju, Japan i Tajvan. U Južnoj Koreji, članak 73. zakona o radu dopušta ženama da uzmu mjesečni fiziološki dopust za svoje menstrualne grčeve, gdje mogu uzeti jedan slobodan dan mjesečno.

Kako menstrualni grčevi mogu utjecati na nekoga?

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, oko 50% žena koje imaju menstruaciju podliježu mjesečnim grčevima. Iako bol kod nekih može biti blaga, drugi osjećaju nesnošljivu bol koja ih može spriječiti u obavljanju normalnih aktivnosti. Menstrualni grčevi mogu izazvati mnoge fizičke simptome, uključujući vrtoglavicu, mučninu, proljev i povraćanje.

Postoje dvije vrste menstrualnih grčeva: primarni i sekundarni. Primarni menstrualni grčevi su bolovi koji se javljaju prije ili tijekom menstruacije i postupno jenjavaju nakon nekoliko dana. Sekundarni je uzrokovan temeljnim zdravstvenim stanjem – najčešće endometriozom – u reproduktivnim organima.

Menstrualni grčevi obično se mogu riješiti nesteroidnim protuupalnim lijekovima ili lijekovima protiv bolova. Također možete pokušati vježbati, koristiti grijač, opuštati se ili odmarati kako biste smanjili simptome.

Uz užurbani posao i obitelji o kojima se morate brinuti, često je izazov brinuti se o sebi, a odmaknuti se od ureda nije uvijek lako. Međutim, prema novoj studiji, povećanje plaćenih dana bolovanja dovelo je do većeg broja pregleda raka.

Studija, objavljena u The New England Journal of Medicine, sugerira da su se stope probira raka dojke povećale do 4%, a probira kolorektalnog karcinoma porasla je između 6 i 8% tijekom sedmogodišnjeg razdoblja istraživanja.

U Sjedinjenim Državama pristup zdravstvenom sustavu nije uvijek zajamčen. Jednostavan odlazak u liječničku ordinaciju bez osiguranja može stajati između 300 i 600 USD. Budući da se mnoge liječničke ordinacije zatvaraju vikendom, zaposlenici ne mogu uvijek pronaći vremena za posjet bolnici radi godišnjeg pregleda.

Iako zdravstveno osiguranje može pokriti određene pretrage i posjete, vrijeme nije nešto što zaposlenici imaju uvijek zajamčeno.

“Ove nenovčane prepreke pristupu zdravstvenoj skrbi bitne su”, kaže dr. Kevin Callison , glavni autor studije i docent zdravstvene politike i menadžmenta na Fakultetu javnog zdravstva i tropske medicine i profesor ekonomije na institutu Murphy za političku ekonomiju na Sveučilištu Tulane.

“Poboljšanje ili smanjenje ovih prepreka može imati značajan utjecaj na zdravlje ljudi”, dodaje Callison.

Prema Centru za ekonomska i politička istraživanja, SAD je i dalje jedna od rijetkih bogatih zemalja na svijetu koja ne osigurava državno propisano plaćeno bolovanje. Otprilike jedan od četiri zaposlenika ne može uzeti niti jedan plaćeni dan bolovanja tijekom svoje karijere.

Kako je istraživanje provedeno?

Istraživači su uzimali stope probira raka dojke i kolorektalnog karcinoma kod dva milijuna zaposlenika u privatnom sektoru tijekom sedam godina, od 2012. do 2019. Tijekom tog vremena, nekoliko američkih saveznih država počelo je propisivati ​​obavezno plaćeno bolovanje, a 61 područje od 300 metropolitanskih statističkih područja postalo je dijelom propisanog politika plaćenog bolovanja. Studija kaže da iako je povećanje stope probira bilo minimalno, rezultati studije su obuhvatili zaposlenike s pristupom plaćenom bolovanju.

Kad su istraživači usmjerili rezultate studije samo na one koji su prvi put dobili obvezno bolovanje, približno su procijenili da su se stope pregleda dojke povećale za 9% do 12%. Za usporedbu, stope kolorektalnog probira porasle su za 21% do 29%.

“Naši učinci postaju puno veći ako smo voljni pretpostaviti da samo radnici koji dobivaju pokrivenost plaćenim bolovanjem mijenjaju svoje ponašanje na pregledima”, naglašava Callison.

“Budući da smo se usredotočili na ove politike koje potiču promjene u pokrivenosti, a ne na to da ljudi sami biraju pokrivenost, naš je argument da imamo točniju procjenu odnosa između plaćenog bolovanja i pregleda raka.”

Nova studija naglašava važnost plaćenog bolovanja i pridaje ključnu važnost zdravstvenom sustavu u SAD-u

Callison sugerira da više pregleda raka može dovesti do boljih ishoda, pa čak i smanjiti stope smrtnosti od raka. Studija također primjećuje da su većina zaposlenika bez plaćenog bolovanja obojene osobe i nisu financijski stabilni.

Do sada je 17 država i 18 gradova uzelo obavezna bolovanja, dok je 18 država zabranilo gradovima dopuštanje ekvivalentnih mandata.

Callison zaključuje: “Znamo da rasne i etničke manjine imaju veću stopu smrtnosti od određenih vrsta raka. Hoće li ovakve stvari popraviti te nedostatke? To je doista sljedeći korak kamo želimo ići.”

Dana 9. ožujka, FDA je ažurirala svoje propise i zahtijevala od mamografskih objekata da obavijeste sve pacijentice o gustoći njihovih grudi, dok je pojačala pogreške FDA-e i implementirala mogućnosti za usmjeravanje medicinskih stručnjaka na mamografske procjene.

“Današnja akcija predstavlja širu predanost agencije podršci inovacija u prevenciji, otkrivanju i liječenju raka,” kaže glavna medicinska službenica FDA Hilary Marston, MD, MPH .

Jedno ključno ažuriranje uključuje obavještavanje pacijenata o njihovoj gustoći grudi, a guste grudi često su povezane s većim rizikom od dijagnoze raka dojke. Gustoća grudi odnosi se na količinu fibroznog i žljezdanog tkiva u grudima u odnosu na masno tkivo. Postoje četiri kategorije gustoće grudi:

  • Grudi su gotovo u potpunosti izgrađene od masnog tkiva, što se javlja kod oko 10% žena
  • Neka područja gustog tkiva su raspršena kroz dojke, što se događa u oko 40% žena
  • Grudi su općenito guste, javljaju se kod oko 40% žena.
  • Grudi su izrazito guste, javljaju se kod približno 10% žena

Trenutačno 38 država u Sjedinjenim Državama zahtijeva od žena da dobiju rezultate gustoće grudi u pisanom obliku zajedno s potencijalnim rizikom od raka dojke nakon mamografije. Unatoč mandatu, pružatelji zdravstvenih usluga ne moraju uvijek obavještavati pacijentice o potencijalnim rizicima od dobivanja raka dojke.

Marston je nastavio: “Od 1992. FDA je radila na tome da pacijentima osigura pristup kvalitetnoj mamografiji. Utjecaj Zakona o standardima kvalitete mamografije na javno zdravstvo bio je značajan, uključujući naglo smanjenje broja ustanova koje ne zadovoljavaju standarde kvalitete. To znači da više žena ima pristup dosljednoj, kvalitetnoj mamografiji. Ostajemo predani unaprjeđenju napora za poboljšanje zdravlja žena i jačanje borbe protiv raka dojke.”

S promjenom FDA-e 9. ožujka, sve će ustanove morati pružiti pacijenticama informacije o gustoći njihovih grudi i dodati određeni jezik u rezultate kako bi se lako opisalo kako gustoća grudi može utjecati na rezultate mamografije.

Nadalje, FDA savjetuje ustanovama da komuniciraju sa svojim pacijenticama u vezi s gustoćom dojke i njezinom vezom s rakom dojke, zajedno s individualnim konzultacijama.

Prema CDC-u, otprilike jednoj od osam žena će tijekom života biti dijagnosticiran rak dojke. Kako bi se spriječilo daljnje oštećenje, preporuča se mamografija radi ranog otkrivanja i prevencije. Novi propis, izmijenjen u odnosu na Zakon o standardima kvalitete mamografije iz 1992. godine , zahtijevat će izvršenje svih objekata u roku od 18 mjeseci.

Za više informacija posjetite https://active-keto-gummies-official.top/hr/utjecaj-sna-na-mrsavljenje-razumijevanje-veze-i-strategije-za-bolji-odmor/ .

Contents